Czym jest Dziki Smak

Wszystkie herbaty to nasze autorskie pomysły na połączenia smaków. Powstają z radości z naszej wspaniałej przyrody – dzikich roślin, kwiatów, ziół, owoców leśnych i ich dobroczynnych właściwości. Po prostu wracamy do wiedzy naszych przodków, do tego co naturalne, prawdziwe i najlepsze dla nas.

IMG_0349-sm

Jesteśmy etnologami i opowiadamy o świecie smakami. Od 15 lat podróżujemy zawodowo po świecie i staramy się go poznać i zrozumieć. Prowadzimy badania antropologiczne, badamy smaki i ich wpływ na człowieka w różnych kulturach. Uczymy się je rozpoznawać i komponować, studiujemy literaturę, rozmawiamy, testujemy, poznajemy przyrodę i życie roślin, zaprzyjaźniamy się z nimi i uczymy się od nich.

Medycyna ludowa, medycyna chińska, ajurweda, mądrość naszych przodków – ludzie od tysięcy lat poznają rośliny i uczą się korzystać z ich mocy. My staramy się to zgrabnie połączyć i przenieść na nasz rodzimy grunt. Połączyć smaki, kontynenty, kultury, tradycje…

Dziki Smak to wiedza i umiejętności – tego się nauczyliśmy.
Ale to także nasze czucie, emocje – osobisty wkład, kawał serca i dobra energia.

NASZA JAKOŚĆ I PODSTAWA DOBREGO SMAKU

pokrzywa

Sami tworzymy naszą herbatę.

Rośliny, których używamy są najwyższej jakości. Zbieramy je sami, ręcznie na naturalnych stanowiskach. W tym celu wybieramy ekologiczne użytki oraz specjalne certyfikowane ekologicznie strefy. Jeśli czegoś nam brakuje to bazujemy na starannie wypracowanej i sprawdzonej sieci współpracy, którą tworzą gospodarstwa ekologiczne. Wszyscy współpracownicy posiadają certyfikaty jakości i utrzymują najwyższe standardy, nie używając środków ochrony roślin ani sztucznych nawozów.

fermentacja

Fermentacja

To sekret smaku i jakości naszych herbat.

Ludzie na całym świecie od wieków poddają rośliny enzymatycznemu utlenianiu (fermentacji), żeby wydobyć z nich pełny smak, wyraziste aromaty, kolor i przede wszystkim właściwości. Bakterie rozkładające ścianki komórkowe uruchamiają składniki chemiczne zamknięte wewnątrz liścia i zaczynają dziać się cuda – pojawiają się witaminy, minerały, zmienia się kolor, zapach kręci w nosie, zaskakują aromaty…

My tworzymy herbaty fermentując specjalnie dobrane dziko rosnące rośliny. Wykorzystujemy w pełni ich doskonałe właściwości, a fermentacja je podwaja!
Dlatego właśnie nie musimy dodawać chemicznych aromatów i barwników do herbaty! Natura zupełnie wystarczy.

IMG_0896

OPAKOWANIE

Dbamy też o detale, cały Dziki Smak jest naturalny i stworzony w zgodzie z przyrodą. Opakowania, których używamy pochodzą z recyklingu i są w 100% biodegradowalne. Nie używamy plastiku, czy folii, nawet taśma klejąca jest biodegradowalna. 😊

ODKRYJ COŚ DOBREGO DLA SIEBIE

Zadbaj o siebie, żyj dobrze, stwórz swoją ceremonię.

Dziki Smak powstaje, by skierować Twoją uwagę na przyrodę. By czerpać z niej radość i energię. By się od niej uczyć i docenić jej wartość. Pijmy więc herbatę, żeby zapomnieć o hałasie świata. Dbajmy o przyrodę i swój spokój, tak jak robią to od wielu wieków mistrzowie ceremonii herbacianej.

Zrób swoją ceremonię! Jak? To proste, znajdź swój czas. Usiądź w ciszy, wstań przed wszystkimi wcześniej. Zagotuj wodę, zalej susz, poczekaj spokojnie i głęboko oddychaj. Zrelaksuj się, powąchaj napar – pewnie pod powiekami zobaczysz rozgrzane górskie polany, bzyczące pszczoły, szumiący wiatr. Bo Dziki Smak po fermentacji pachnie i smakuje zjawiskowo i ma dar przenoszenia nas w różne miejsca. 😊
Odcedź i popijaj małymi łyczkami. W ciszy i spokoju.
Po takim poranku, wstępie do nowego dnia, nawet w największej „wojnie domowej” zachowasz spokój i dystans!