
24 sty CIESZYŃSKIE SMAKI
Opis
Ruszymy w podróż po świecie śladem pięciu podstawowych smaków. Zobaczymy jak powstają przyprawy, co to jest fermentacja i umami. Postaramy się na własnych kubkach smakowych rozpoznać podstawowe smaki i je nazwać. Zrobimy też przegląd dań – czekolada, aromatyczne przyprawy, pachnące i śmierdzące okrutnie owoce, coś dobrego i coś dziwnie wyglądającego. Różne rzeczy się je podczas zwiedzania świata. A czy wszystko można zjeść?
Różny jest też sposób jedzenia. Czasem wystarczą tylko ręce, czasem chleb, czasem potrzebnych jest kilka widelców. A my nauczymy się jeść pałeczkami.
Efekt edukacyjny
- Zachęcanie do przełamania się by wypróbować nowe i nieznane smaki.
- Rozbudzanie zmysłów smaku, zapachu i dotyku.
- Zaszczepienie ciekawości świata od kuchni. W różnych kulturach różne dziwne (dla nas rzeczy się je) – dlaczego, jak się to robi i jak smakuje?
- Doskonalenie pracy w grupie.
- Rozwijanie słownictwa (nazywanie smaków, technik kulinarnych i ciekawych dań).
- Poznanie różnorodności świata roślin, przypraw i dań.
- Rozwój pracy manualnej (łatwiej zjeść coś pałeczkami czy rękami?)
Ilość osób i czas trwania
Grupa warsztatowa zazwyczaj liczy do 25 osób. Warsztaty trwają 60-90 min. W zależności od preferencji zamawiającego.
(w wyjątkowych przypadkach możemy zwiększyć ilość osób i zmienić formę warsztatów.)
Cena
Cena dostosowywana jest indywidualnie do każdego warsztatu i zależy od kilku rzeczy. Od ilości grup warsztatowych (jeśli grup jest więcej wtedy cena znacznie spada), miejsca i tematyki.
Z reguły waha się w okolicach 10 – 20 zł od osoby. Wystawiamy faktury.
Zamów warsztat
Przygotować dla Ciebie wycenę?
Prześlij nam kilka szczegółów