13 lis Mołdawia. Besarabia i Niby-państwo
Besarabia i Naddniestrze – gdzie to jest? To REPUBLIKA MOŁDOWY – kraj trzech kultur, trzech języków, trzech prezydentów. Jest i Mołdawia, czyli dawna Besarabia, jest Naddniestrze – Niby-państwo, jest też Gagauzja. Mołdawia to państwo, które nie zazna szybko politycznego spokoju. Ale można tu też znaleźć wielkie pola słoneczników, kukurydzy, są szerokie drogi i wspaniałe wino.
- Besarabia to dawna nazwa Mołdawii? Dlaczego tak nazywano ten kraj?
- Naddniestrze – gdzie to jest? Jacy są mieszkańcy tej separatystycznej republiki?
- Opowiemy o Autonomicznej Republice Gagauzji, która rozwija się dzięki wpływom tureckim.
- Dowiemy się też o prężnie działających Polakach mieszkających w Comracie – stolicy Gagauzji, w Styrczy i Bielcach na północy kraju.
- Pokażemy jak mieszkają Cyganie w Soroce. Oni sami mówią, że to stolica wszystkich Cyganów!
- Ogromne pola słoneczników, kukurydzy, arbuzów, zielone pastwiska, niewielkie pagórki i rzeki – to urzekający krajobraz Mołdawii.
- Tematem, na który można długo mówić jest mołdawskie wino – opowiemy o winnicach, ale także o przepysznej kuchni mołdawskiej.
Nasza opowieść może mieć różne formy.
- PREZENTACJA MULTIMEDIALNA. Będą ciekawe fotografie, filmy, etniczna muzyka.
- DEGUSTACJA MOŁDAWSKICH SMAKOŁYKÓW. Mamaliguta cu brinza – słońce na talerzu. Mamałyga to narodowa potrawa Mołdawii, a Mołdawianie jedzą ją do wszystkiego! Możemy też pokusić się o wypicie lampki wyśmienitego mołdawskiego wina.
- WARSZTATY GOTOWANIA. Ugotujemy pyszną, tradycyjną ciorbę, którą można zjeść w każdej rumuńskiej i mołdawskiej restauracji.