13 lis Gruzja
„Wszystko – klimat, krajobraz i obyczaje – namawia, żeby przysiąść w cieniu, łyknąć wina, odetchnąć i pomyśleć: fajnie tu.
Piękny to kraj, Gruzja.”
Tak pisał o Gruzji Ryszard Kapuściński. A jak jest naprawdę?
- Opowiemy o legendarnej już gościnności Gruzinów – o życiu ludzi w miastach i górskich wioskach.
- Gruzja to kraj, w którym według słów Kapuścińskiego „z każdego miejsca widać góry”. Jak podróżuje się po kaukaskich drogach?
- Tamada, rogi, wino i toasty, czyli ucztowanie po gruzińsku.
- Co innego do picia? Herbata zbierana na plantacjach Batumi i oranżada z estragonem.
- Opowiemy też o powiązaniach polsko-gruzińskich.
Spotkanie może mieć różną formę.
- PREZENTACJA MULTIMEDIALNA. Fotografie pokazujące życie mieszkańców Gruzji.
- DEGUSTCJA TRADYCYJNYCH POTRAW. Chaczapuri, mchali, kaurma – brzmi tajemniczo, ale smakuje wybornie.
- WARSZTATY KULINARNE. Sami przygotujemy chaczpuri z różnymi nadzieniami.