
22 lut RYŻ I MAKARON, CZYLI SAJGON W WIETNAMIE
Zapraszamy w sobotę 25 lutego 2012 r. na godzinę 18.00 do Strumienia. Będzie muzyka, filmy, fotografia, kawa, herbata i duży wybór dobrej kuchni. Opowiemy o Wietnamie.
Zapraszamy w sobotę 25 lutego 2012 r. na godzinę 18.00 do Strumienia. Będzie muzyka, filmy, fotografia, kawa, herbata i duży wybór dobrej kuchni. Opowiemy o Wietnamie.
Ryż i makaron, czyli Sajgon w Wietnamie
Wietnam to jedno z czterech państw Azji, po których jeździ się łatwo i przyjemnie. Tak twierdzą wprawieni backpakerzy. A co my myślimy o tym kraju? Zapraszamy na subiektywną opowieść o Socjalistycznej Republice Wietnamu.
-
Wojna – to pierwsze skojarzenie większości Polaków. Jak wygląda współczesny Wietnam, jak żyją ludzie na terenach zniszczonych przez działania wojenne? Będzie nieco historii.
-
Kawa – z tym napojem Wietnam nie jest kojarzony prawie wcale. A powinien, bo zajmuje drugie miejsce w światowym rankingu producentów kawy! Zbieranie, suszenie, mielenie i zaparzanie… Coś dla kawoszy i nie tylko.
-
Makaron i ryż – to dwa podstawowe posiłki w wietnamskiej kuchni. Dodatkami są mniej lub bardziej smakowite kąski. Jakie? Zdradzać na razie nie będziemy…
-
Wietnam to także buddyzm. Jak się ma religia w komunistycznym państwie? I jak się ma komunizm w XXI wieku?
-
A w czasie naszej podróży mijaliśmy przepiękne góry, niezwykłe miasta, spotykaliśmy interesujących ludzi… Jak zwykle zresztą.
Wietnam to także pyszna kuchnia, której przykłady będą prezentowane i degustowane po prezentacji.
Zapraszamy na degustację!
-
Zupa rybna – tradycyjna wietnamska zupa rybna łączy w sobie smak ryby, ananasa i pędów bambusa, tworząc niezapomnianą kompozycję.
-
Sajgonki – najbardziej znane z dań kuchni wietnamskiej, drobne przekąski owinięte papierem ryżowym z różnymi nadzieniami; my zaprezentujemy wersję warzywno-mięsną.
-
Sos słodko-kwaśny – ciekawie łączy w sobie dwa intensywne smaki, można go jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, wspaniale komponuje się z sajgonkami.
-
Fish amok – danie serwowane tradycyjne w liściach bananowca, przygotowane na parze. Dostosowane do naszych warunków, niemniej intrygujące i smaczne, pojawi się podczas naszej prezentacji.
-
Kambodżańskie wafle – przypominają popularne gofry, jednak dzięki mleczku kokosowemu zyskują ciekawy smak i przepiękny zapach. Mogą stanowić przekąskę same w sobie lub dodatek do deseru, w połączeniu np. z owocami w syropie lub deserem z zielonej fasolki.
-
Deser z zielonej fasolki mung – ujawnia słodkie oblicze fasolki mung, zazwyczaj kojarzonej z potrawami obiadowymi. Tutaj okaże się, że zastosowane składniki świetnie razem współgrają, tworząc niecodzienny w naszej kulturze deser.
Będzie również tradycyjna zielona herbata i wietnamska kawa, którą Wietnam powinien się chwalić!
MGOK Strumień, ul. 1 Maja 38, Aula Gimnazjum w Strumieniu
godzina 18.00, wstęp 5 zł.