Lukier

Lukier

 

Lukier

 

Żeby zrobić lukier na pierniczki czy inne ciasteczka, to potrzebujesz siły, cukru pudru, wody i soku z cytryny.


Cukier puder z kilkoma łyżkami soku z cytryny i wody (na pół kilograma cukru około 10, 11 łyżek płynu) musisz utrzeć na gładką masę za pomocą drewnianego narzędzia do ucierania, którego zdjęcie wkrótce się pojawi. Żeby powstała gładka masa uciera się ten cukier nawet 15 minut! Można sobie pomóc mikserem 🙂


Lukier nie może byc za rzadki, bo nie zastygnie na pierniczkach. Możesz zrobić próbę. Rozprowadź lukier na jednym z pierników. Jeśli nie zastygnie, znaczy to, że musisz dodać jeszcze cukru.


A JAK ZROBIĆ KOLOROWY LUKIER?

 

Lukier biały już masz.


Lukier różowy – dodaj odrobinę soku z wiśni, aronii, koncentratu z barszczu. Uważaj, żeby lukier nie był barszczowy!


Lukier żółty – dodaj troszkę kukrumy, przyprawy, która wszystko zabarwi na żółto!

 

Lukier czerwony – dodaj sproszkowanej papryki.


Lukier zielony – wystarczy sok z przegotowanych liści szpinaku , a szpinak można wykorzystać na pyszny i przy okazji bardzo zdrowy obiad!


Lukier seledynowy – galaretka agrestowa.

 

Lukier kremowy – trochę karmelu.

 

Lukier brązowy – dodaj kakao.