01 gru Pierniczki
PIERNICZKI
Ten przepis na początku wymaga pomocy dorosłych. Nasze ciasto zaczynamy od gotowania. Ale po kolei!
Co potrzebujesz?
- 1/3 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka miodu – może być sztuczny
- 1 łyżka powideł śliwkowych
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżka przyprawy do piernika
- 2 szklanki mąki
I do dzieła!
W rondelku roztop masło i dodaj cukier.
Cały czas mieszając, na małym ogniu doprowadź cukier do skarmelizowania, tzn. do momentu, kiedy połączy się z masłem w jednolitą masę o brązowym kolorze i miłym karmelowym zapachu. Uważaj, żeby karmelu nie przypalić, bo będzie bardzo gorzki!
Nie zdejmując garnka z ognia dodawaj stopniowo mleko – uważaj, bo może uciec z garnka! Pogotuj chwilkę, aż wszystko się połączy.
Wyłącz ogień, dodaj miód, powidła śliwkowe i wymieszaj bardzo dokładnie. Zostaw do ostygnięcia.
Kiedy masa w garnku osiągnie temperaturę pokojową, dodaj do niej sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i przyprawę do pierników. Potem jeszcze mąkę.
I do pracy – musisz zagnieść dość miękkie, ale nie klejące się do rąk ciasto. W razie potrzeby dodaj trochę mąki. Zagniatanie nie powinno ci zająć więcej niż 5 minut.
Teraz trzeba rozwałkować ciasto – najłatwiej będzie, gdy podzielisz je sobie na 4 części. Rozwałkuj ciasto na placki grubości 7 – 10 mm. Wytnij foremkami albo nożykiem ciasteczka o takim kształcie, jaki tylko zechcesz i przełóż na wysmarowaną masłem blachę.
Pierniczki muszą piec się około 10 – 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Teraz możesz ozdobić swoje ciasteczka kolorowymi lukrami i już gotowe!