Matero

Matero

 

Cóż to za gruszka?

 

To MATERO!

 

Taka „szklaneczka”, której używa się w Argentynie, Brazylii, Paragwaju, Urugwaju. Czy wiesz, na którym kontynencie leżą te państwa?

 

MATERO (albo GUAMPA, KALAMBASA – różnie się nazywa, w zależności od tego z czego jest zrobione) służy do picia Yerba Mate – ostrokrzewu parawajskiego. To taka specjalna roślina, taka „herbata”, która wsypywana jest do tego naczynka. A naczynko to zrobione jest z owowcu tykwy, tropikalnego drzewa, a nawet ze zwierzęcych rogów!

 

Może będziecie mieć kiedyś szansę jechać do Ameryki Południowej – wtedy też zauważycie, że wszyscy chodzą tam z matero, termosem pod pachą (mate można zalewać kilka razy gorącą wodą – nie wrzątkiem) i popijają mate za pomocą rurki, która śmiesznie się nazywa – BOMBILLA.

 

Bardzo ciekawy sposób na picie herbaty, prawda?