Maslo orzechowe

Maslo orzechowe

 

MASŁO ORZECHOWE

 

To coś dla łakomczuchów. Zostało wymyślone w XIX wieku przez pewnego amerykańskiego lekarza. To John Harvey Kellog – ten sam, któy wymyślił płatki kukurydziane! Masło orzechowe jest zdrowsze niż zwykłe masło, ale pamiętaj – co za dużo to niezdrowo!

  • 20 dag orzechów (ziemnych, włoskich, migdałów)
  • 2 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli

Najpierw trzeba zmielić orzechy w mocnym młynku, albo maszynce do mięsa. Powoli dodawaj oliwę i wymieszaj wszystko na jednolitą masę. Teraz jeszcze dodaj miód i sól, znowu wymieszaj i nasze masło orzechowe już gotowe

 

 

Do masła orzechowego można też dodać BANANA!

 

Podobno kanapka z masłem orzechowym i bananem to był przysmak Elvisa Presley’a! Wiesz kto to taki? To król rock’n’rolla! Może Twoi rodzice będą mieli jego płyty w kolekcji. Pewnie to dzięki takiej kanapce, która dodawała mu tyle energii, mógł tak śpiewać i tańczyć!

 

Żeby zrobić to masło, a właściwie taką pastę potrzebujesz tylko 2 składniki:

  • 15 dag orzeszków ziemnych
  • jeden dojrzały banan

Orzeszki trzeba zmiksować na jednolitą masę, dodaj banan i wymieszaj razem. I już! Tylko tyle i gotowe!