Czekolada

Czekolada

 

DOMOWA CZEKOLADA

 

To jest przepis, który na pewno będą znać Twoi rodzice i dziadkowie. Kiedyś nie było czekolady w sklepach. Wiem, wiem, trudne do uwierzenia. Ale tak było!

Gdy któreś dziecko chciało zjeść coś słodkiego to robiło się kogel – mogel. Wiesz co to jest? To po prostu żółtko jajka ubite z cukrem. Czasem dodawano kakao i był kakaowy kogel – mogel. Ten deser pojawił się już w XVII wieku, ale bardzo popularny był, gdy my byliśmy mali.

 

Czasem mama dała się nakłonić na zrobienie czekolady. Wtedy było święto w całej rodzinie! A jakie to było pyszne!

Spróbuj zrobić własnoręcznie taką czekoladę – ciekawe, czy Tobie też tak będzie smakować.

 

Potrzebujesz:

  • 2 kopiaste szklanki mleka w proszku
  • 2 łyżki kakao
  • ½ kostki masła, albo margaryny
  • ½ szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru

 

Jak to zrobić?

 

Cukier, masło i mleko podgrzej w garnku aż do rozpuszczenia, ale staraj się tego nie zagotować.

 

Teraz dodaj mleko w proszku wymieszane z kakao – najlepiej, jeśli przesiejesz to przez sitko do płynu. Masa musi być gęsta.

 

Wylej to do foremki blaszanej, albo do miseczki wysmarowanej masłem. Nasza czekolada zgęstnieje dopiero po kilku godzinach, musisz więc uzbroić się w cierpliwość.

 

Jeśli chcesz możesz wzbogacić smak swojej czekolady i dodać do niej orzechy, rodzynki, kokos, suszone owoce.

 

PYSZNE!

 

Istnieje ryzyko, że czekolada nie zgęstnieje na tyle, żeby ją kroić w kosteczki. Ale nie martw się – możesz ją wykorzystać do posmarowania kromki chleba, albo bułeczki i już pyszne śniadanie gotowe.

 

Albo inny sposób – przesmaruj kupione w sklepie suche wafle czekoladą, ułóż warstwowo i już masz świetny deser!