01 gru Buleczki
PYSZNE BUŁECZKI DLA CAŁEJ RODZINKI!
Dziś nie ma żadnego problemu żeby kupić w sklepie świeży chleb czy bułki. Ale co za frajda upiec bułki samodzielnie!!! Przy małej pomocy kogoś dorosłego upieczesz pyszne pieczywo na śniadanie dla całej rodziny! Pamiętaj tylko, żeby być ostrożnym przy gorącym piekarniku!
Na 12 bułeczek potrzebujesz:
- 10 g drożdży
- 10 g cukru (1 łyżka)
- 1 szklanka mleka
- 50 g margaryny (1 łyżka)
- 500 g mąki pszennej
- pół łyżeczki soli
- tłuszcz do posmarowania blachy
- do posmarowania bułeczek – w połowie szklanki wody rozpuść dwie łyżeczki cukru
Pierwszym twoim krokiem jest zagrzanie mleka, bo do przepisu potrzebujemy letnie mleko.
Teraz włóż do miski drożdże, zasyp je cukrem i pomieszaj tak jak plastelinę. Gdy już zacznie się to kleić do rączek zostaw na chwilę.
Następnym twoim krokiem będzie rozpuszczenie margaryny w mleku. Pomieszaj dokładnie, ale uważaj żeby nie rozlać. A co tam z naszymi drożdżami? Co się stało z nimi? Czyżby jakieś czary-mary?
Do magicznych drożdży wlej mleko i pomieszaj tak, żeby wszystkie składniki połączyły się ze sobą.
A teraz zakasaj rękawy bo czeka nas dużo pracy! Wsyp sól do mąki a mąkę do miski z drożdżami i mlekiem. Musisz zarobić ciasto na bułki. Staraj się zagniatać ciasto od zewnątrz do wewnątrz. Trzeba to robić tak długo, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Może to zająć nawet 10 minut! Ale po tym czasie możesz sobie chwilkę odpocząć – przykryj miskę czystą ściereczką i daj do ciepłego miejsca na około 15 minut żeby wyrosło.
W tym czasie posmaruj olejem blachę, na której będziesz układać bułeczki.
Gdy nasze ciasto wyrosło czas, żeby zadziałała twoja wyobraźnia. Podziel ciasto na 12 części i z każdej z nich możesz zrobić coś innego: bułki, rogaliki, warkocze, ślimaki, precelki… co jeszcze?
Swoje dzieła poukładaj na blasze i posmaruj je lekko wodą z cukrem, ale tylko po wierzchu, inaczej bułki przykleją się do blachy.
Jeśli chcesz możesz posypać bułki lekko makiem.
Teraz poproś kogoś z dorosłych żeby włożył blachę z bułkami do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. I czekamy… czekamy… czekamy… około 15 minut. Musisz uzbroić się w cierpliwość.
A może czas minie szybciej jeśli posprzątasz?