SZLAKIEM HERBATY

SZLAKIEM HERBATY

Przez kilkaset lat w Europie najbardziej popularnymi napojami była woda, mleko i wino. Przygotowywano też napary ziołowe. Herbata dociera do Europy dopiero w XVII wieku i od tego czasu wciąż zdobywa swoich wielbicieli.

 

Zapraszamy na opowieść o HERBACIE!

  • Co to jest herbata, czyli kilka słów na temat samej rośliny i sposobów jej przetwarzania. Czym różni się herbata zielona od czarnej, co to jest oolong czy pu-erh?
  • Chiny – ojczyzna herbaty i Indie to herbaciane potęgi światowe. Jak tam wyglądają plantacje i jak się przygotowuje herbatę? Opowiemy też o ceremonii herbacianej w Japonii.
  • Jak i kiedy herbata dotarła do Europy? Opowiemy o kliprach herbacianych, kolei transsyberyjskiej i wielbłądach.
  • Jaką herbatę pije się w Afryce, jaką w Turcji, Rosji i czym gaszą pragnienie mieszkańcy Ameryki Południowej?
  • Poznamy tajniki parzenia różnych gatunków herbaty.
  • Zapraszamy także na degustację, podczas której opowiemy o różnych właściwościach herbaty – tej zielonej ale też owocowej.

 

Jak może wyglądać nasze spotkanie?

  • PREZENTACJA MULTIMEDIALNA. Fotografie i filmy dotyczące herbacianego świata. Do tego tradycyjna muzyka chińska i japońska.
  • DEGUSTACJA HERBAT ŚWIATA w oryginalnych naczyniach. Zielona, czarna, owocowa, z cukrem czy z mlekiem – wypróbujemy swoje podniebienia.
  • TWORZENIE WŁASNYCH KOMPOZYCJI HERBACIANYCH. Każdy uczestnik z wybranych składników będzie mógł skomponować swoją herbatę.
  • WARSZTATY PIECZENIA CIASTEK z tradycyjnej japońskiej herbaty.