15 wrz SZLAKIEM HERBATY
Przez kilkaset lat w Europie najbardziej popularnymi napojami była woda, mleko i wino. Przygotowywano też napary ziołowe. Herbata dociera do Europy dopiero w XVII wieku i od tego czasu wciąż zdobywa swoich wielbicieli.
Zapraszamy na opowieść o HERBACIE!
- Co to jest herbata, czyli kilka słów na temat samej rośliny i sposobów jej przetwarzania. Czym różni się herbata zielona od czarnej, co to jest oolong czy pu-erh?
- Chiny – ojczyzna herbaty i Indie to herbaciane potęgi światowe. Jak tam wyglądają plantacje i jak się przygotowuje herbatę? Opowiemy też o ceremonii herbacianej w Japonii.
- Jak i kiedy herbata dotarła do Europy? Opowiemy o kliprach herbacianych, kolei transsyberyjskiej i wielbłądach.
- Jaką herbatę pije się w Afryce, jaką w Turcji, Rosji i czym gaszą pragnienie mieszkańcy Ameryki Południowej?
- Poznamy tajniki parzenia różnych gatunków herbaty.
- Zapraszamy także na degustację, podczas której opowiemy o różnych właściwościach herbaty – tej zielonej ale też owocowej.
Jak może wyglądać nasze spotkanie?
- PREZENTACJA MULTIMEDIALNA. Fotografie i filmy dotyczące herbacianego świata. Do tego tradycyjna muzyka chińska i japońska.
- DEGUSTACJA HERBAT ŚWIATA w oryginalnych naczyniach. Zielona, czarna, owocowa, z cukrem czy z mlekiem – wypróbujemy swoje podniebienia.
- TWORZENIE WŁASNYCH KOMPOZYCJI HERBACIANYCH. Każdy uczestnik z wybranych składników będzie mógł skomponować swoją herbatę.
- WARSZTATY PIECZENIA CIASTEK z tradycyjnej japońskiej herbaty.