15 wrz SMAKI ŚWIATA BAŁKANY
Bałkany nazywane są tyglem kulturowym. Tu mieszają się wpływy słowiańskie i tureckie, islamu, prawosławia i katolicyzmu. Ludzie różnych kultur i wyznań mieszkają obok siebie. My opowiemy o pozytywnych aspektach wielokulturowości. Nasze Bałkany to takie, które można tylko polubić. A że najłatwiej trafić do serca przez żołądek – tak też zrobimy.
- Roštil – to coś, co każdy bałkański obywatel ma we krwi – grillowanie. A że piec na ruszcie można wszystko, spektrum pravego roštila jest ogromne.
- Ajvar, kajmak, čvarci, pasticio, pljeskavica, ćevapčići – jak dla nas brzmi pysznie. Co to i z czym się to je?
- Owoce morza i rzek – ryby, małże, kalmary i ośmiornice.
- Kawa – bośniacka, serbska, turecka, macedońska – gdzie różnica? Jedynie w nazwie. Mała filiżanka niesamowicie mocnej, czarnej kawy na powitanie każdego dnia. Choć młodzież preferuje tzw. neskafe.
- Na Bałkanach gości wita się kawą i czymś słodkim – zazwyczaj lokum. Słodycze to także spadek po Imperium Osmańskim – główne składniki to miód, cukier, masło i orzeszki.
Nasze spotkanie może mieć różną formę.
- PREZENTACJA MULTIMEDIALNA. Na zdjęciach i filmach pokażemy bałkańską kuchnię.
- DEGUSTACJA tradycyjnych potraw.
- WARSZTATY GOTOWANIA. Razem przy aromatycznej kawie przygotujemy turecki deser – sutlac.