
26 sty SZLAKIEM SMAKU – BAŁKANY
Prezentacja i warsztaty szlakiem smaku – Bałkany – poznaj szczegóły!
Na Bałkanach kuchnia jest odbiciem skomplikowanej historii i czuć w niej dobroczynne wpływy multikulturowości. W czasie warsztatów szlakiem smaku odkryjemy bałkańskie smaki zaglądając do małych knajpek, na ulicę, do domów naszych przyjaciół, na wesela i święta wielkanocne. Poznamy tajniki przyrządzania “pravego” kajmaku, zobaczymy ile składników potrzeba by zrobić ajwar, będą też lepinje, čvarci i oczywiście kawa. Czy to w Serbii, Czarnogórze, Bośni czy Macedonii napić się można domaći kafa – mocnej i czarnej kawy… po turecku. No i najważniejsze – prawdziwy grill! Zupełnie różny od naszych smażonych w dymie kiełbasek.
Najlepiej spróbować tego o czym opowiadamy, by własnymi zmysłami ocenić smak, zapach i aromat. Dlatego ta prezentacja multimedialna może być połączona z:
- Degustacją bałkańskich potraw, kawy i górskiego czaju.
- Warsztatami gotowania kilku wybranych potraw.
Wybór potraw do należy do was.
Możemy wspólnie zrobić: tradycyjne greckie meze, pljeskavicę, ćevapčići, musakę, baklavę, górski czaj, kawę…
Efekt edukacyjny
- Rozbudzanie ciekawości wobec kultury innych ludzi.
- Poznanie i pogłębienie znajomości kilku wątków niełatwej historii Bałkanów.
- Pokazanie różnorodności kulinarnych zwyczajów na Bałkanach.
- Kuchnia Bałkanów może być przyczynkiem do dyskusji – czy i jak inne kultury wpływają na naszą.
Ilość osób i czas trwania warsztatów szlakiem smaku
Grupa warsztatowa zazwyczaj liczy do 25 osób.
(w wyjątkowych przypadkach możemy zwiększyć ilość osób i zmienić formę warsztatów)
Warsztaty szlakiem smaku – Bałkany trwają 60-90 min., w zależności od preferencji zamawiającego.
Cena
Cena dostosowywana jest indywidualnie do każdego warsztatu i zależy od kilku czynników, m.in. od liczby grup warsztatowych (jeśli grup jest więcej wtedy cena znacznie spada), miejsca i tematyki.
Z reguły waha się w okolicach 10 – 20 zł od osoby. Wystawiamy faktury.
Zamów warsztat
Przygotować dla Ciebie wycenę?
Prześlij nam kilka szczegółów