SMAKI ŚWIATA BAŁKANY

Bałkany nazywane są tyglem kulturowym. Tu mieszają się wpływy słowiańskie i tureckie, islamu, prawosławia i katolicyzmu. Ludzie różnych kultur i wyznań mieszkają obok siebie. My opowiemy o pozytywnych aspektach wielokulturowości. Nasze Bałkany to takie, które można tylko polubić. A że najłatwiej trafić do serca przez żołądek – tak też zrobimy.

 

  • Roštil – to coś, co każdy bałkański obywatel ma we krwi – grillowanie. A że piec na ruszcie można wszystko, spektrum pravego roštila jest ogromne.
  • Ajvar, kajmak, čvarci, pasticio, pljeskavica, ćevapčići – jak dla nas brzmi pysznie. Co to i z czym się to je?
  • Owoce morza i rzek – ryby, małże, kalmary i ośmiornice.
  • Kawa – bośniacka, serbska, turecka, macedońska – gdzie różnica? Jedynie w nazwie. Mała filiżanka niesamowicie mocnej, czarnej kawy na powitanie każdego dnia. Choć młodzież preferuje tzw. neskafe.
  • Na Bałkanach gości wita się kawą i czymś słodkim – zazwyczaj lokum. Słodycze to także spadek po Imperium Osmańskim – główne składniki to miód, cukier, masło i orzeszki.

 

Nasze spotkanie może mieć różną formę.

  • PREZENTACJA MULTIMEDIALNA. Na zdjęciach i filmach pokażemy bałkańską kuchnię.
  • DEGUSTACJA tradycyjnych potraw.
  • WARSZTATY GOTOWANIA. Razem przy aromatycznej kawie przygotujemy turecki deser – sutlac.

Kontakt

      +48 509 345 276

Chętnie odpowiemy na wszystkie pytania

Galeria warsztatowa