RYŻ I MAKARON, CZYLI SAJGON W WIETNAMIE

środa, 22 luty 2012 10:17

Zapraszamy w sobotę 25 lutego 2012 r. na godzinę 18.00 do Strumienia. Będzie muzyka, filmy, fotografia, kawa, herbata i duży wybór dobrej kuchni. Opowiemy o Wietnamie.


 

 

 



 

Zapraszamy w sobotę 25 lutego 2012 r. na godzinę 18.00 do Strumienia. Będzie muzyka, filmy, fotografia, kawa, herbata i duży wybór dobrej kuchni. Opowiemy o Wietnamie.

 


Ryż i makaron, czyli Sajgon w Wietnamie


Wietnam to jedno z czterech państw Azji, po których jeździ się łatwo i przyjemnie. Tak twierdzą wprawieni backpakerzy. A co my myślimy o tym kraju? Zapraszamy na subiektywną opowieść o Socjalistycznej Republice Wietnamu.


  • Wojna – to pierwsze skojarzenie większości Polaków. Jak wygląda współczesny Wietnam, jak żyją ludzie na terenach zniszczonych przez działania wojenne? Będzie nieco historii.

  • Kawa – z tym napojem Wietnam nie jest kojarzony prawie wcale. A powinien, bo zajmuje drugie miejsce w światowym rankingu producentów kawy! Zbieranie, suszenie, mielenie i zaparzanie... Coś dla kawoszy i nie tylko.

  • Makaron i ryż – to dwa podstawowe posiłki w wietnamskiej kuchni. Dodatkami są mniej lub bardziej smakowite kąski. Jakie? Zdradzać na razie nie będziemy...

  • Wietnam to także buddyzm. Jak się ma religia w komunistycznym państwie? I jak się ma komunizm w XXI wieku?

  • A w czasie naszej podróży mijaliśmy przepiękne góry, niezwykłe miasta, spotykaliśmy interesujących ludzi... Jak zwykle zresztą.



Wietnam to także pyszna kuchnia, której przykłady będą prezentowane i degustowane po prezentacji.


Zapraszamy na degustację!

  • Zupa rybna – tradycyjna wietnamska zupa rybna łączy w sobie smak ryby, ananasa i pędów bambusa, tworząc niezapomnianą kompozycję.

  • Sajgonki – najbardziej znane z dań kuchni wietnamskiej, drobne przekąski owinięte papierem ryżowym z różnymi nadzieniami; my zaprezentujemy wersję warzywno-mięsną.

  • Sos słodko-kwaśny – ciekawie łączy w sobie dwa intensywne smaki, można go jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, wspaniale komponuje się z sajgonkami.

  • Fish amok – danie serwowane tradycyjne w liściach bananowca, przygotowane na parze. Dostosowane do naszych warunków, niemniej intrygujące i smaczne, pojawi się podczas naszej prezentacji.

  • Kambodżańskie wafle – przypominają popularne gofry, jednak dzięki mleczku kokosowemu zyskują ciekawy smak i przepiękny zapach. Mogą stanowić przekąskę same w sobie lub dodatek do deseru, w połączeniu np. z owocami w syropie lub deserem z zielonej fasolki.

  • Deser z zielonej fasolki mung – ujawnia słodkie oblicze fasolki mung, zazwyczaj kojarzonej z potrawami obiadowymi. Tutaj okaże się, że zastosowane składniki świetnie razem współgrają, tworząc niecodzienny w naszej kulturze deser.


Będzie również tradycyjna zielona herbata i wietnamska kawa, którą Wietnam powinien się chwalić!


 

MGOK Strumień, ul.  1 Maja 38, Aula Gimnazjum w Strumieniu

godzina 18.00, wstęp 5 zł.