SMAKI ŚWIATA AZJA

Azja. Tu wszystko jest największe, najludniejsze, najwyższe, najgłębsze. Do tego gościnni ludzie, egzotyczne klimaty, łatwość podróżowania i jedzenie. Pierwsze skojarzenia - ryż, makaron i zielona herbata. Opowiemy o kuchni Azji Południowo – Wschodniej.

 

  • Pierwsze wrażenia po przybyciu do azjatyckiego miasta? Pędzące skutery, odgłosy klaksonów i zapachy. W Azji gotuje się, je i zmywa naczynia na ulicy.
  • Zjeść można wszędzie i o każdej porze. Zupa pho na śniadanie, sajgonki na drugie śniadanie, fish amok na obiad, a na kolację kurze nóżki. Na przegryzkę ślimaki, pieczone karaluchy i węże na patyku.
  • Ryż i makaron to dwa podstawowe posiłki w Azji. Jak rośnie ryż, jak się robi papier ryżowy? Jak poradzić sobie z pałeczkami i uciekającymi z nich nitkami makaronu?
  • Cuchnący król owoców - durian, słodkie banany, ananas prosto z krzewu – sałatka owocowa gotowa. Są jeszcze owoce morza – krewetki, homary, kraby, kałamarnice…
  • Targowiska – tu zrobisz zakupy, zjesz makaron z tofu, pogadasz ze znajomymi, kupisz świeże wiórki kokosowe, napijesz się soku kokosowego, a nawet wydepilujesz nogi!
  • Kawa i herbata. A może kawa zalewana herbatą? Opowiemy o tych dwóch napojach i sposobach ich picia.

 

 

Nasze spotkanie może mieć różną formę:

  • PREZENTACJA MULTIMEDIALNA. Fotografie i filmy pokazujące życie w Azji.
  • DEGUSTACJA TRADYCYJNYCH POTRAW. Jak w zupie komponuje się smak ryby, ananasa i pędów bambusa? Sajgonki - nadzienie owinięte papierem ryżowym i maczane w sosie słodko-kwaśnym, a na deser fasolka mung z mleczkiem kokosowym.
  • DEGUSTACJA AZJATYCKICH NAPOJÓW. Oczywiście zielona herbata i wietnamska kawa, podawana z gęstym mleczkiem w zaparzaczu zwanym phin.
  • WARSZTATY KULINARNE. Zrobimy sos słodko-kwaśny, by maczać w nim tzw. fresh springrollsy. Z jakim farszem będą najlepsze?

 

 

Kontakt

      +48 509 345 276

Chętnie odpowiemy na wszystkie pytania

Galeria warsztatowa